Mi történik egy gyerekjógán? Milyen egy gyerekjóga óra felépítése?

Mozgásra születünk! És mindent mozgás által tanulunk meg az életünk során.

Ha nagyon egyszerűen és röviden fogalmazzuk meg, a gyerekjóga mozgás, játék és mese elemek ötvözete. Talán meglepő, de nem a jóga a lényeg. Gyakorlatilag komplex mozgásfejlesztés történik az órákon, ahol lehetőség van mozgásfejlődésre, játékra és lelki feltöltődésre egyszerre.

Nagyon fontos, hogy a gyerekjógán nincs versenyeztetés. Mindenkit önmagához mérünk és elfogadjuk, hogy a gyermeknek adott napon vagy adottságait tekintve hol vannak a határai a feladatok elvégzése, a gyakorlatok kivitelezése kapcsán.

Az egyes jógapózok, illetve bármilyen, a jógaórán zajló tevékenység közben nem érezhet a gyermek fájdalmat, illetve bármilyen diszkomfort esetén lehetőség van valamelyik pihenő pózba helyezkedni.

A gyerekjóga hatásaként az óvodai, iskolai magatartásra és tanulásra is pozitív hatással vagyunk, azáltal, hogy megtanuljuk a helyes légzést, az érzelmek felismerését és kezelését, erősítjük az izmokat a helyes testtartásért, javul a koncentrációs képesség és feltöltődünk a mozgás, közös élmény által.

A gyerekjóga foglalkozások felépítése

A gyerekjóga egy ráhangolódással kezdődik, amely által mindenki megérkezik
az órára, elengedve minden más napi feladatot, történést.

Majd a bemelegítés azt szolgálja, hogy átmozgassuk a gerincet elsősorban.

Ezt követően nagymozgások és jóga gyakorlatok következnek. Mindig van
legalább egy gyakorlatsor is.

Ezután rövid, pár perces relaxáció következik.

A relaxációból való visszavezetés után van a játékidő.

Végül elköszönés (házi feladat, jutalmazás).

Azonban fontos meglátni, megérezni, hogy aznap mire van szüksége a gyerekeknek és lehet, hogy így a napi óravázlat feleslegessé is válik. Ezt elfogadjuk és rugalmasan végigviszünk egy olyan órát, ami aznap működik.

Kinek ajánlom a gyermekjógát?

A gyerekjóga minden gyermeknek javára válik. Ahol esetleg van valamilyen azonosított probléma a mozgásfejlődés kapcsán vagy más téren, azok a gyerkőcök is jógázhatnak, természetesen fontos tudatni a szülők részéről az oktatóval, ha van bármilyen olyan betegség vagy adottság, amely a jóga óra szempontjában fontos lehet. Ezért is szükséges egy rövid adatlap kitöltése az első óra előtt, amiből ezek kiderülnek.

Itt pedig egy interjút nézhetsz meg velem, ha mélyebben is érdekel a gyermekjóga: https://www.titijoga.hu/interju/ 

Tagja vagyok a Gyermekjóga Oktatók Egyesületének.

Az órák a Jóga Móka, Csíki Mariann rendszerén alapulnak.

Gyermekjóga adatlap

GYERMEKGYERMEKJOGA-ADATLAP_24

CHILDRENYOGA_DATASHEET_24